Outdoor Act – My First Camping in Bukit Asah

For me, camping is the best holiday activity to welcome and embrace the weekend!

Sabtu pagi di bulan Juli 2017, saya dan teman-teman saya berencana menghabiskan weekend yang asik dengan kegiatan kemping di Nusa Penida. Yap, sudah hampir 2 tahun lalu.

Saturday morning on July 2017, my friends and I were planning to spend a nice weekend by camping in Nusa Penida. Yap, it’s almost 2 years ago.

Tapi ketika sampai di loket ternyata tiketnya habis. Jadi, berkumpulah kami di kantor, untuk berembug dan memikirkan ide liburan lainnya.

But then when we arrived at the counter, the tickets ran out. So we decided to go to our office to find another holiday ideas.

Kami menghabiskan cukup banyak waktu untuk memikirkan ide baru dan mencari informasi melalui internet untuk menemukan destinasi yang rekomen. Akhirnya, ketemu! Tempat kemping yang fancy di daerah Karangasem, yaitu Bukit Asah.

We spent enough times to think and browse many informations through the internet to find another recommended destination. Finally, we found one! A fancy camp area located in Karangasem, named Bukit Asah.

Waktu itu ada seorang teman kami yang masih ribet dengan pekerjaannya walaupun hari itu hari sabtu, dan seharusnya dia libur weekend seperti yang lain. Jadi kami rayu dia untuk join bareng tim kemping Kita. Pertamanya sih dia ragu, tapi akhirnya oke juga. Yeay!

Actually, there was our colleague that was still working even if it was Saturday, and he should be off or stop working for weekend just like anybody else. So, we persuaded him to join our camp team. At first, he doubted but then he agreed. Yeay!

Sekitar jam 2 siang berangkat dari kantor yang lokasinya di Seminyak. Kami memerlukan waktu sekitar 1,5 jam untuk sampai ke lokasi. Oiya, ada karcis masuknya sekitar 5.000/orang. Sesampainya di sana, kami di sambut pemandangan yang cantik yang secara otomatis menyegarkan mata, terutama setelah melewati perjalanan panjang penuh debu.

We went to there at 2 PM from our office that is located in Seminyak. To reach the location, we needed to spend approximately 1,5 hours. Ah, there was an entrance ticket which is 5.000/person. Arrived in there, a beautiful scenery welcomed us, and automatically refreshed our eyes, especially after we passed a long journey full of dusts.

Camping di Bukit Asah Bali - Pulau Paus

Camping di Bukit Asah Bali – Pulau Paus

Sekedar info, ternyata di Bukit Asah ini sudah disediakan tenda, kayu bakar, toilet, kabel rol (tentunya buat gadget kalian) bahkan kasur! Sayangnya, kami sudah sewa tenda yang Kami boyong dari Denpasar. Saya, sebagai orang yang pertama kali kemping, dan waktu itu bertugas untuk sewa peralatan, gak tau menau soal matras. Alhasil, kami tidur hanya dengan beralaskan kain tipis tenda yang kami sewa. Jangan tanya gimana rasanya. 😂 Kadang Ada bebatuan yang terasa di punggung. Gak papa ding, sekalian pijet refleksi. Hahah.

Fyi, Bukit Asah offers complete camp’s facilities, from tent, firewood, toilet, roll cable (of course for your gadget), and also mattress! But, we already rented two tents that we brought from Denpasar. Me, as the person who had first time camping, who also was responsible to rent all the camp gears, I didn’t know if we need a mattress. As a result, we all slept only on the thin fabric of the tent we rented. Don’t ask how it felt like. Sometimes I felt there were stones under my back. But it’s ok, I preferred to consider it as reflexology. Haha.

Camping in Bukit Asah Bali - Tent all set!

Camping in Bukit Asah Bali – Tent all set!

Selain itu, saya pikir saya dan teman-teman waktu itu cukup beruntung. Kami gak perlu lagi mengeluarkan banyak uang karena udah bawa tenda sendiri. Kalau saya pikir, harganya sedikit mahal sih ya apalagi buat orang lokal yang kayak saya. Maaf, gimanapun kadang saya harus menerima kenyataan kalo saya memang missqueen. 😂

Beside, I was thinking that my friends and I were lucky. We didn’t need to spend too much money anymore, as we brought our own tent. And I though the price of tent in Bukit Asah is a bit pricey for locals like me. I am sorry, however sometimes I need to admit the fact that I am poor. 😂

There is always price for better quality

Yah, sebenarnya rumusnya cuma “ada harga, ada kualitas”. Kalau kalian tertarik untuk nyewa tenda di sana, tenda besar harganya sekitar Rp 300.000 dengan dua buah ruang yang cukup luas ditambah matras di setiap ruangan. Tenda kecil harganya sekitar Rp 150.000, dengan ruang kecil dan satu buah matras. Satu ruang cukup untuk 4 orang, dengan kabel roll untuk setiap tenda, jadi kalian tetep bisa online, tanpa takut kehabisan batre. Yah.. walaupun kadang sinyalnya gak stabil sih.

Well, actually “there is a price and there is quality”. If you guys are interested to rent a tent there, It costs Rp 300.000 for the big one and you’ll get two spacey rooms with mattresses for each. Smaller tent costs Rp 150.000, with narrow space and one mattress. Its space is enough for approximately 4 persons, and you’ll get roll cable inside, so you can ensure you still be able to online, without fear of your gadget battery will run out. Yea, Even if sometimes the signal isn’t stable.

Hal positif lainnya adalah bahwa Bukit Asah ini lumayan dekat dengan tempat wisata lain, seperti Virgin Beach, White Sand Beach, Blue Lagoon dan sebagainya. Kalau kalian punya waktu cukup, kalian bisa berkunjung ke pantai-pantai tersebut, sehabis bangun tidur dan meninggalkan tempat kemping, sama seperti kami ketika kemping di Bukit Asah.

The other positive things are the fact that Bukit Asah is close to another tourist places, such as Virgin Beach, White Sand Beach, Blue Lagoon, etc. If you have enough time, you can visit those beaches after wake up in the morning and leave the boot camp, same as like what we did on the day after we camped in Bukit Asah.

Ah, hampir lupa nih ngasi tau kalau dari Bukit Asah Kita bisa liat sunrise maupun sunset.

Ah, I almost forget to share you that we’ll get a good chance to enjoy both sunrise and sunset at Bukit Asah.

Jadi nih, kalau kalian pengen jalan-jalan berbau petualangan di Bali, ayo datang liburan dan bermalam di Bukit Asah, Bali!

So, If you wish to have a nice adventure travel in Bali, come and try spend your holiday night in Bukit Asah, Bali!

Bagi kalian yang pengen ngirit, bisa bawa tenda sendiri, atau beli tenda di toko-toko online. Biasanya harganya sekitar Rp 250.000 ke atas. Nilai plusnya, ya bisa dipakai terus, ga perlu bayar-bayar sewa lagi tiap kali mau kemping. hehe.

For you guys who want to save your money, I recommend you to bring your own, or just buy the tents through the online store. Its price is around Rp 250.000. The plus is that you can always use it anytime you wanna camp again without paying any other things anymore.

Selamat liburan semuanya!

Happy holiday everyone!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s