Culture – Life in Sade Village, Lombok

Travel to Lombok, visit Sade Village or Desa Sade in lombok for an amazing cultural experience in Lombok

if you are planning a trip to Lombok and wanna learn their culture, I strongly recommend you guys to visit Desa Sade. Desa means Village. And it is a traditional tourist village located in Central Lombok district. This tourist village is managed by local government and community or local tribe that is called as Sasak People.

DSC06600
Lombok, June, 2019. Photo by: Tia & Andreas

In this village, there are many things that worth to know, especially for their cultural life. So, here are the unique things to know in Sade Village:

1. Weaving in Sade

Sasak Sade villagers, must learn weaving, especially women. The guide said:

“if you want to get married Sasak People, then you should learn weaving. If you don’t know how to weave, then you are not ready to get married yet.”

It’s funny and unique right? I think it is the good way to conserve their unique culture. By the way, for those who are looking for souvenir, kain tenun might be the best for you to choose. Kain means fabric, and tenun refers the progress of making or weaving. So, kain tenun is an original fabric made by Sasak people using weaving technique. It will cost approximately between Rp 100.000 to Rp 500.000. If you want a cheaper souvenir, you can buy their weaved bracelet which costs Rp 5.000 – Rp 20.000. I bought one for my sister. It is also to appreciate the local people who made it. The bracelet is quiet unique and simple. I like it!

2. Traditional House

The Sade’s houses are made from bamboo, wood and dried grass roof, has a very unique architecture. The floor is made from clay. What is unique from the house is that the floor are all covered by cow dung to prevent the mosquitoes. Even if it’s covered by cow dung, there was no bad smell of the cow dung at all. Wonderful right?

Desa Sade - Sade Village

Desa Sade’s Traditional House

To visit Sade Village, you can take a car or just drive a motorcycle, just like what I was doing with my friends from the Lombok Capital. I was staying in Mataram and I spent approximately 1 hour to reach the village. This place is recommended for you who are craving cultural adventure and unique story about Lombok tribes. I’d really love to visit Lombok again someday!

How about you guys? Have you ever been in Lombok?

Fly and Stay in Lombok for An Amazing Holiday! Your Book Start Here:

>> Lombok Airplane

>> Lombok Hotels

Outdoor Act – Aling-Aling And Kroya Waterfall

travel & adventure in Bali is a must thing to do once a lifetime. visiting Aling-Aling and Kroya Waterfall is one of the best things to do while in Bali

It was just two weeks ago I got a new chance to discover Bali’s beautiful waterfall that is called “Aling Aling”. My Friends and I needed approximately 2 and a half hours to reach this waterfall from my home which is situated in Denpasar. It’s located in the north side of Bali, more precisely in Sukasada Village, Buleleng – Bali.

In the same area, actually we can find 3 waterfalls which are Kroya Waterfall, Aling Aling Waterfall and Pucuk Waterfall. In that day, I visited 2 waterfalls at the same time which are Kroya and Aling-Aling.

 Adventure in Bali - Aling-Aling Waterfall
Me and my.. I don’t know how to call him. Think we love each other or maybe he doesn’t.

What Kind of Activity We Can Do in There?

Swimming – Off course we can swim in this crystal clear water. But remember to pay attention since sometimes the water flow could get heavier.

Cliff Jumping – In Kroya you can do cliff jumping or sliding down which is just 5 meters high. However, we can say if Kroya is a little bit safer than Aling-Aling as it is the smallest waterfall compared to 3 other, including Aling-Aling, while the other waterfall has heavy water flow and sometimes a little bit dangerous.

Actually there was an option for ticket entrance: It cost IDR 125.000 to enjoy all activities or IDR 20.000 with no swimming allowed. But it’s enough for us to visit and enjoy the beauty of these two waterfall. Chill and escape a moment from the busy days in Denpasar.

Ready to go for holiday in Bali? Let’s check current prices for flight here!

Outdoor Act – Visiting Secret Garden Village

Menyambut tahun baru China 2019, tahun Babi. Hari ini saya, kakak dan teman saya mendapat ide untuk berkunjung ke Secret Garden Village.
Welcoming Chinese New Year 2019, the year of the pig. Today, me, my sister & my friend just got an idea to discover Secret Garden Village.

Outdoor Act - Secret Garden Village - Lobby
Outdoor Act – Secret Garden Village – Lobby

Kebun raya ini berlokasi di Jl. Raya Denpasar – Bedugul KM 36, Tabanan Bali. Dibangun di atas tanah seluas 35.000 meter persegi. Sebuah kompleks wisata yang luas, menawarkan program wisata edukasi tentang warisan budaya Bali – Indonesia.
This amazing garden located in Jl. Raya Denpasar – Bedugul KM 36, Tabanan Bali. Built on the land of approximately 35.000 square meters. A large tourism complex that offers an educational tour program of Indonesian-Balinese Heritage.

Secret Garden Village mempunyai 4 macam atraksi yang merupakan kombinasi antara product kecantikan Herborist beserta pabriknya, kemudian museum kopi dan lounge oleh the Black Eye, pemandangan sawah yang luas dengan berbagai tempat untuk berfoto, dan dua buah restaurant besar dari Rice View dan The Luwus. Kawasan wisata ini juga menyediakan satu buah musholla, ATM Center, dan toilet yang ada hampir di setiap sudut ruang.
Secret Garden Village has 4 main attractions which is a combination between beauty products and its factory under Herborist label, Coffee museum & lounge under the Black Eye label, a large breathtaking rice fields and photo spots and two great restaurants by Rice View and The Luwus. This tourist area also has one musholla, ATM centre, and toilets in almost every corner.

Outdoor Act - Secret Garden Village - Musholla & ATM Center
Outdoor Act – Secret Garden Village – Musholla & ATM Center

Pertama-tama, tentulah Kami harus membeli tiket seharga Rp 50.000/orang. Kami mendapat satu buah stiker sebagai karcis masuknya dan satu buah voucher belanja seharga Rp 25.000 per orang.
First, we must buy the tickets which costs Rp 50.000/person. We get a sticker as the ticket and one shopping voucher Rp 25.000 per person.

Kami mendapat satu orang guide untuk berkeliling ke museum kecantikan Herborist. Katanya, produk-produk Herborist ini dibuat dari bahan alami, seperti minyak zaitun, teh hijau, beras, dan lain-lain. Ia juga menambahkan informasi mengenai aroma dan kegunaan dari setiap bahan-bahan yang digunakan.
We get a tour guide to drive us around and enter Herborist beauty museum. He said that all Herborist’s products are made by natural Ingredients, for example olive oil, green tea, rice, etc. He also explains the savour and function of each ingredient.

Outdoor Act - Secret Garden Village - Guide
Outdoor Act – Secret Garden Village – Guide

Setelah itu, ia mengajak kami untuk melihat proses produksi ke dalam pabrik kecil milik Herborist. Kalau kalian tertarik ikut grup dan masuk pabriknya kalian akan dipinjamkan jas putih panjang, masker dan penutup kepala, mirip dokter-dokter yang siap masuk ruang gawat darurat 😂. Tapi kalau kalian mager masuk ke dalam, kalian bisa tunggu di luar sambil menikmati sawah hijau sampai mereka selesai tur.
After the explanation, he takes us to enter their mini factory, and see the process of making Herborist’s products. If you’re interested to join the group entering the factory, you’ll get a long white coat, mask, and head cover, so you will look like a doctor who will enter the emergency room 😂. But if you’re not interested to join the group, you can wait in front of the building and enjoy the Paddy’s field till they finish their tour.

Outdoor Act - Secret Garden Village - Paddy's field
Outdoor Act – Secret Garden Village – Paddy’s field

Kemudian Kita akan diantar ke ruang teater untuk menonton iklan Herborist 😂, sebelum masuk ke tokonya. Di sana, Kita bisa membeli produk kecantikan yang kita butuhkan. Ada parfum, body scrub, body butter, lotion, hand cream, dan masih banyak lagi.
Then we enter theatre room to watch an attractive Herborist’s advertisment 😂, before we go into the store. In there, we can buy all the beauty products we need. There are perfumes, body scrub, body butter, lotion, hand cream, and many more.

Salah seorang SPG mendekati saya dan menawarkan tiga macam masker wajah. Satu masker whitening, masker anti ageing, dan masker glowing. Saya ambil yang anti ageing karena taon ini saya 27 tahun ya ges. Jadi, kalau pun saya gak nikah di umur 30 atau 40 (Bodo amat), seperti yang selalu ditanyakan orang-orang, setidaknya muka saya akan tetep terlihat muda. 😅
A sales promotion girl approaches me and offers me three different face masks which are a whitening face mask, an anti ageing face mask, and a glowing face mask. I take the anti ageing because am 27 y o AF. So, even If I am not married yet until 30 or 40 (I don’t care), just like what people are constantly asking me, at least I still look young 😅

Ayolahh.. kenapa sih kalian gak berhenti aja nanyain gituan?
Oh c’mon people, why don’t you just stop asking someone about that?

Kembali ke Kebon. Saya akhirnya pergi ke kasir dan membayar face mask itu dengan menggunakan voucher supaya dapat discount. Produknya murah, mulai dari Rp 25.000-an hingga Rp 70.000 an, kemudian dapat discount lagi dari voucher.
Back to the Garden. I go to the cashier and pay for the face mask by using the shopping voucher to get discount. The products are really cheap, it start from Rp 25.000 to Rp 70.000, plus, you’ll get the discount again from your voucher.

Oiya, berhubung saya satu-satunya yang ga bawa pasangan, jadi saya cuma dapat satu voucher. Dimana jika anda pergi berpasangan, seperti kakak dan teman saya yang masing-masing bawa pacar, secara otomatis akan dapat voucher double. Karena satu orang dapat satu voucher. Tapi karena laki-laki jarang mau Beli produk kecantikan (Kali aja ya kan cyinn? Misalnya parfum gitchu), mereka akhirnya gak pakai voucher itu atau memberikannya ke kakak maupun teman saya. Beruntungnya mereka, tapi bodo amat. Murah ini.
Oh yeah, I am the only one who don’t bring boyfriend, so I only get one voucher. My friend and my sister just got double discount because they bring their boyfriend and get another voucher. One person get one. But the boys rarely buy a beauty product (But well.. maybe they want something, for example perfume), they don’t use it or give it to my sister & my friend. Lucky them, but I don’t care. It’s cheap anyway.

Outdoor Act - Secret Garden Village - Guys
Outdoor Act – Secret Garden Village – Guys

Jadi kesimpulannya, kalau kalian mau dapat double voucher, jangan lupa bawa pacar yes! 😂
So, the conclusion is….. if you wish to get double discount voucher, bring your girlfriend or boyfriend then! 😁

Kami lanjut menuju ke sawah untuk foto-foto (kakak ama pacarnya aja sih. Saya nontonin aja dipojokan sambil ngopi).
We go to the large rice field to take photos (well, actually just my sister and her boyfriend. Me, I just watch them in the corner and ship a cup of coffee).

Yap kami menikmati pemandangan sawah sambil menyeruput secangkir kopi, tepat di depan museum kopi The Black Eye. Di sana kami juga menonton dua barongsai yang sedang perform, karena ya ini lagi imlek.
Yap we enjoy the scenery, and drink a cup of coffee just in front of the Black Eye coffee museum. In there, we watch two barongsai performing, yeah because it’s a Chinese New Year.

Outdoor Act - Secret Garden Village - 2nd Lobby
Outdoor Act – Secret Garden Village – 2nd Lobby

Oh iya, di Indonesia, terutama di Bali, kalian akan dengan mudah menemukan suasana damai antara 6 agama berbeda, dan kami menjaga satu sama lain. Yah.. walaupun masih ada masalah atau isu terkait di daerah lain. Tapi di Bali, kalian akan terus hidup dalam suasana yang seimbang ini. Inilah yang membuat saya cinta tinggal di Bali.
Ow remember, in Indonesia, especially in Bali, you’ll find the most peaceful ambience of living between 6 different religions, and we take care of each other. Well, even if there’s still some problems or issues about this diversity in some regions. But in Bali, you’ll always find this balance. That’s what I love about living in Bali.

Kami juga menjaga kenyamanan turis. Selama mereka mengikuti peraturan yang ada di sini (maksud saya setiap daerah pasti punya peraturan yang berbeda), saya yakin mereka akan aman dari masalah apapun. Intinya kami hanya ingin menjaga kenyamanan semua orang sehingga mereka tidak segan datang lagi ke Bali 😉
We also take care of the tourist’s comfort. As long as they follow the rules of living in here (I mean every region must have different rules), I am sure they wont get into a trouble. The point is that we want to make sure everyone’s comfort, so they are willing to come back again to Bali. 😉

Setelah istirahat selama beberapa menit, kami pun melanjutkan liburan kami.
After take a rest for a few minutes, we decide to continue our short holiday.

Well, happy Chinese New Year 2019!!

Culinary – Ili Cafe

One of my favourite cafe in Bali because it offers cheap coffee, snack and fast WiFi

Hari ini saya merasa elegan. Tidak lagi tidur-tiduran sambil nungguin kabar revisian dari dospem. Hari ini, sambil ngopi, kerja juga, …..ya biasanya juga kerja tapi gak di sini (sok rajin).

Biasanya ada tempat lain yang harga makannya murah, tapi mirisnya gak ada wifi alias kudu pake point d’accès personnel atau hostpot pribadi yang kuotanya dikit… Iyah.. saya miskin. Tapi alhamdulillah sehat, Pak Haji!

…paan sih?

Balik lagi ke kenapa bisa milih Ili Kitchen untuk tempat kerja. Kebetulan saya pernah liat Ili yang bersebrangan dengan kei-ef-si di dekat rumah. Jadi saya pikir gak ada salahnya mampir. Selain itu, berdasarkan beberapa tulisan dari blogger, tempat ini direkomendasikan jadi tempat ngopi yang cocok buat kerja karena wifinya ngebut macam bis tayo gitu. Yang pasti bisa bikin sobat miskin macam saya ini gembira. Wifi lancar, kirim dokumen kerja pun lancar (apalagi editing slideshow video yang biasanya filenya berat).

Buat yang cari tempat nongkrong plus kerja, Ili Kitchen ini confirmed banget dengan predikat wifi cepat dan tempat yang cozy (plus lagi-lagi bagi sobat miskin, ya makanannya ga terlalu mahal. Mulai dari 15.000-an lah ya. Minuman juga.)

Penasaran? Ini penampakannya:

Tuh.. tempatnya asik, simple, sepi.. tapi gak remang-remang…………………………..

Maap 😀

Sepi, kalo pas rada pagi. Kebetulan juga sengaja dateng ke ili pas baru buka banget, yaitu sekitar jam 10 pagi. Hahay.. jadi berasa tempat pribadi. Tapi setelah itu, mendekati jam makan siang mulai lah ramai pengunjung.

Suasana sepi kayak gini sih yang memang saya cari, biar bisa konsen kerja. Kalo mau lebih sepi lagi bisa. Tapi datengnya pas jam tutup aja. Kan sepi tuh.. nah iya pas itu aja. *Plak!

IMG-20180505-WA0008

Saya pesen hot dog dan es kopi. Maap ya berantakan. Maklum yang makan khilaf dan kelaperan. Jadi yaudin. Yang penting sumber foto sendiri sih bukan hasil coplok foto orang hahahahahah.

Untuk makanannya standard sih rasanya. Enak, tapi ada rasa aneh ketika saya kasi mayonnaise. Untuk es kopi, di luar dugaan. Saya kira bakal dicampur susu atau apa. Tapi ternyata literally es kopi. Kopi hitam dikasih es. Buat yang ga suka kopi hitam, jangan coba deh. Tapi buat saya sih oke-oke aja. Lagian.. memang bener kan itu es kopi? Perkara es kopi doang ribet. 😂

Overall Ili recommended banget bagi kalian yang nyari tempat nongkrong sekaligus tempat kerja yang ber-wifi.

7/10 deh

Culinary – Conato Bakery

Lagi-lagi saya review tentang cafe yang enak buat nongkrong bin kerja di area Denpasar, Bali. Sebagian pasti sudah tau Conato Bakery. Tapi ternyata ada juga beberapa yang gak tau.

Saya tau, yang terpenting buat anak freelance yang pas-pasan kayak saya ini (biasa disebut sobat missqueen oleh netijen di twitter) adalah cafe yg menyajikan makanan murah meriah dan disponsori penuh oleh WiFi.

Yahh mungkin buat anak freelance yang udah kaya raya, harga makan gak pernah jadi masalah besar. Tapi untuk yang sekiranya pas-pasan kayak saya, Conato Bakery adalah jawabannya! 😎

Conato ini banyak cabangnya bahkan di luar kota. Untuk pilihan kopinya, selain beragam, harganya pun terjangkau. Cappuccino, Mocha, Caramel Latte, Nutella Latte, Greentea Latte, Taro Latte, hot or cold, lengkap deh pokoknya. Harganya dimulai dari 20 ribuan.

Cafe di Bali - Conato Bakery Denpasar 1

Cafe di Bali – Conato Bakery Denpasar – Cappuccino & Lappy

Gimana? Udah tenang kali ya kan kalo udah bahas harga? 😂

Well, bukan cuma aneka macam minuman, jajanannya pun ciamik dan murah, dimulai dari harga belasan ribu. Dan itu porsi roti yang cukup besar untuk satu orang loh..

Cafe di Bali - Conato Bakery Denpasar 2

Cafe di Bali – Conato Bakery Denpasar – Yoo Dipilihh

Yang suka manis ada donut 🍩 dan berbagai macam cake 🍰 di etalase seperti di gambar. Untuk cake ulang tahun, harga dibandroll sekitar 100 ribuan.

Tapi untuk mau nongkrong, cukuplah ya beli rotinya. Toh harganya terjangkau. Hehe..

Cafe di Bali - Conato Bakery Denpasar 3

Cafe di Bali – Conato Bakery Denpasar – Bar

Ambiance ruangannya pun rata-rata dibikin simple, dengan design unfinished style, yang sekarang lagi kekinian.

Pelayanannya ramah, meskipun kadang agak ribut sedikit. Sebagian asik dengan dunia sendiri. Misal, di ruangan sudah ada backsound musik jazz, atau musik akustik. Tiba-tiba yang hidupin lagu pake hape. Dan nyanyi bareng-bareng. 😅

Jujur agak terganggu sih terutama kalau ga suka lagunya. But it’s ok, namanya juga human ya guys.

Gimana? Tertarik gak nongkrong di Conato?

Saya sih pernahnya di area Denpasar aja. Kalo kamu?

Outdoor Act – My First Camping in Bukit Asah

For me, camping is the best holiday activity to welcome and embrace the weekend!

Sabtu pagi di bulan Juli 2017, saya dan teman-teman saya berencana menghabiskan weekend yang asik dengan kegiatan kemping di Nusa Penida. Yap, sudah hampir 2 tahun lalu.

Saturday morning on July 2017, my friends and I were planning to spend a nice weekend by camping in Nusa Penida. Yap, it’s almost 2 years ago.

Tapi ketika sampai di loket ternyata tiketnya habis. Jadi, berkumpulah kami di kantor, untuk berembug dan memikirkan ide liburan lainnya.

But then when we arrived at the counter, the tickets ran out. So we decided to go to our office to find another holiday ideas.

Kami menghabiskan cukup banyak waktu untuk memikirkan ide baru dan mencari informasi melalui internet untuk menemukan destinasi yang rekomen. Akhirnya, ketemu! Tempat kemping yang fancy di daerah Karangasem, yaitu Bukit Asah.

We spent enough times to think and browse many informations through the internet to find another recommended destination. Finally, we found one! A fancy camp area located in Karangasem, named Bukit Asah.

Waktu itu ada seorang teman kami yang masih ribet dengan pekerjaannya walaupun hari itu hari sabtu, dan seharusnya dia libur weekend seperti yang lain. Jadi kami rayu dia untuk join bareng tim kemping Kita. Pertamanya sih dia ragu, tapi akhirnya oke juga. Yeay!

Actually, there was our colleague that was still working even if it was Saturday, and he should be off or stop working for weekend just like anybody else. So, we persuaded him to join our camp team. At first, he doubted but then he agreed. Yeay!

Sekitar jam 2 siang berangkat dari kantor yang lokasinya di Seminyak. Kami memerlukan waktu sekitar 1,5 jam untuk sampai ke lokasi. Oiya, ada karcis masuknya sekitar 5.000/orang. Sesampainya di sana, kami di sambut pemandangan yang cantik yang secara otomatis menyegarkan mata, terutama setelah melewati perjalanan panjang penuh debu.

We went to there at 2 PM from our office that is located in Seminyak. To reach the location, we needed to spend approximately 1,5 hours. Ah, there was an entrance ticket which is 5.000/person. Arrived in there, a beautiful scenery welcomed us, and automatically refreshed our eyes, especially after we passed a long journey full of dusts.

Camping di Bukit Asah Bali - Pulau Paus

Camping di Bukit Asah Bali – Pulau Paus

Sekedar info, ternyata di Bukit Asah ini sudah disediakan tenda, kayu bakar, toilet, kabel rol (tentunya buat gadget kalian) bahkan kasur! Sayangnya, kami sudah sewa tenda yang Kami boyong dari Denpasar. Saya, sebagai orang yang pertama kali kemping, dan waktu itu bertugas untuk sewa peralatan, gak tau menau soal matras. Alhasil, kami tidur hanya dengan beralaskan kain tipis tenda yang kami sewa. Jangan tanya gimana rasanya. 😂 Kadang Ada bebatuan yang terasa di punggung. Gak papa ding, sekalian pijet refleksi. Hahah.

Fyi, Bukit Asah offers complete camp’s facilities, from tent, firewood, toilet, roll cable (of course for your gadget), and also mattress! But, we already rented two tents that we brought from Denpasar. Me, as the person who had first time camping, who also was responsible to rent all the camp gears, I didn’t know if we need a mattress. As a result, we all slept only on the thin fabric of the tent we rented. Don’t ask how it felt like. Sometimes I felt there were stones under my back. But it’s ok, I preferred to consider it as reflexology. Haha.

Camping in Bukit Asah Bali - Tent all set!

Camping in Bukit Asah Bali – Tent all set!

Selain itu, saya pikir saya dan teman-teman waktu itu cukup beruntung. Kami gak perlu lagi mengeluarkan banyak uang karena udah bawa tenda sendiri. Kalau saya pikir, harganya sedikit mahal sih ya apalagi buat orang lokal yang kayak saya. Maaf, gimanapun kadang saya harus menerima kenyataan kalo saya memang missqueen. 😂

Beside, I was thinking that my friends and I were lucky. We didn’t need to spend too much money anymore, as we brought our own tent. And I though the price of tent in Bukit Asah is a bit pricey for locals like me. I am sorry, however sometimes I need to admit the fact that I am poor. 😂

There is always price for better quality

Yah, sebenarnya rumusnya cuma “ada harga, ada kualitas”. Kalau kalian tertarik untuk nyewa tenda di sana, tenda besar harganya sekitar Rp 300.000 dengan dua buah ruang yang cukup luas ditambah matras di setiap ruangan. Tenda kecil harganya sekitar Rp 150.000, dengan ruang kecil dan satu buah matras. Satu ruang cukup untuk 4 orang, dengan kabel roll untuk setiap tenda, jadi kalian tetep bisa online, tanpa takut kehabisan batre. Yah.. walaupun kadang sinyalnya gak stabil sih.

Well, actually “there is a price and there is quality”. If you guys are interested to rent a tent there, It costs Rp 300.000 for the big one and you’ll get two spacey rooms with mattresses for each. Smaller tent costs Rp 150.000, with narrow space and one mattress. Its space is enough for approximately 4 persons, and you’ll get roll cable inside, so you can ensure you still be able to online, without fear of your gadget battery will run out. Yea, Even if sometimes the signal isn’t stable.

Hal positif lainnya adalah bahwa Bukit Asah ini lumayan dekat dengan tempat wisata lain, seperti Virgin Beach, White Sand Beach, Blue Lagoon dan sebagainya. Kalau kalian punya waktu cukup, kalian bisa berkunjung ke pantai-pantai tersebut, sehabis bangun tidur dan meninggalkan tempat kemping, sama seperti kami ketika kemping di Bukit Asah.

The other positive things are the fact that Bukit Asah is close to another tourist places, such as Virgin Beach, White Sand Beach, Blue Lagoon, etc. If you have enough time, you can visit those beaches after wake up in the morning and leave the boot camp, same as like what we did on the day after we camped in Bukit Asah.

Ah, hampir lupa nih ngasi tau kalau dari Bukit Asah Kita bisa liat sunrise maupun sunset.

Ah, I almost forget to share you that we’ll get a good chance to enjoy both sunrise and sunset at Bukit Asah.

Jadi nih, kalau kalian pengen jalan-jalan berbau petualangan di Bali, ayo datang liburan dan bermalam di Bukit Asah, Bali!

So, If you wish to have a nice adventure travel in Bali, come and try spend your holiday night in Bukit Asah, Bali!

Bagi kalian yang pengen ngirit, bisa bawa tenda sendiri, atau beli tenda di toko-toko online. Biasanya harganya sekitar Rp 250.000 ke atas. Nilai plusnya, ya bisa dipakai terus, ga perlu bayar-bayar sewa lagi tiap kali mau kemping. hehe.

For you guys who want to save your money, I recommend you to bring your own, or just buy the tents through the online store. Its price is around Rp 250.000. The plus is that you can always use it anytime you wanna camp again without paying any other things anymore.

Selamat liburan semuanya!

Happy holiday everyone!

Outdoor Act – Camping in Tamblingan Lake, Bali

Pengalaman camping seru di Danau Tamblingan, Bali. Januari, 2018. Suatu sore, tercetus ide gila dari salah satu teman;
“Eh, Besok camping yuk?”
“Besok banget?”
“Lha iya kan sabtu”
“….”
“Kalau mau, pokoknya besok. Kalau ditunda minggu depan, takutnya malah gak jadi.”
Yak pepatah tersebut benar adanya. Beberapa kali rencana liburan batal karena ditunda secara terus menerus.
Another fun camping experience in Tamblingan Lake, Bali. January, 2018. A crazy idea just came up from my friend,
“Let’s go camping tomorrow?”
“Litterally tomorrow?”
“Yea, it’s Saturday isn’t it?
“….”
“If you guys agree, we leave tomorrow. If we postpone it next week, I am afraid it won’t happen.”
And yes that word is true. Some holiday plans are cancelled for a few times because we postponed it.

Jadilah kami berangkat hari sabtu pagi, 6 orang, dan salah satu teman kami ternyata sudah membeli dan memiliki tenda sendiri, muat untuk 3 orang. Jadi Kami hanya perlu menyewa satu tenda lagi, dan kali ini tidak lupa lagi menyewa 6 buah matras seperti waktu di Bukit Asah. Hehe
So, we went on Saturday morning, 6 peoples, and one of our friend actually just bought and got his own tent already, that fits for 3 peoples. So we only need to rent one tent again, and that time, I didn’t forget to rent 6 mattress anymore, just like what happened in Bukit Asah. Hehe

Kami memutuskan untuk pergi camping ke danau Tamblingan, Bali. Jarak tempuhnya adalah 61 km, dan menghabiskan waktu kurang lebih 1 jam 20 menit dari Denpasar untuk sampai ke danau Tamblingan.
We decided to go camping to Tamblingan Lake, Bali. The distance is about 61 km, and we spent more or less 1 hour 20 minutes to get to Tamblingan Lake from Denpasar.

Sampai sana kami langsung mendirikan tenda. Dimulai dari tenda milik teman kami. Tendanya bagus, merk Eiger. Saya jadi tertarik beli tenda biar gak ribet lagi sewa tenda. Dan mungkin akan lebih irit biaya untuk camping berikutnya.
Arrived in there, we immediately set up the tent. Start from our friend’s tent. His tent looks good, Eiger brand. I was interested to buy one, so it won’t be complicated renting a tent anymore. And it can help us save some money for the next camp.

Camping - Tamblingan Lake - Tent
Camping – Tamblingan Lake – Tent

Selanjutnya kami menyiapkan makan malam. Masak bihun goreng dengan bahan seadanya.
Next, we prepare dinner. We cooked fried vermicelli with makeshifts ingredients.

Berbeda dengan camping di Bukit Asah yang fasilitasnya kumplit, di Danau Tamblingan kalian harus mempersiapkan semuanya sendiri. Danau Tamblingan lebih menawarkan suasana tenang jika dibandingkan Bukit Asah yang ramai.
It’s different from camping in Bukit Asah which have complete facilities, in Tamblingan Lake you have to prepare all by yourself. Tamblingan Lake offers more peaceful atmosphere compared with Bukit Asah which was a bit crowded.

Kami menghabiskan waktu yang cukup panjang dengan mengobrol, bergosip, dan bernyanyi hingga pukul 3 pagi.
We spent a long night by chatting, gossipping, and singing various songs till 3 am.

Pagi harinya, kami sarapan sambil menikmati pemandangan cantik gunung dan danau Tamblingan yang berkabut
In the morning, we had breakfast while enjoying the beauty scenery of misty mountain and lake of Tamblingan.

Camping - Tamblingan Lake - Morning View
Camping – Tamblingan Lake – Morning View

Kami kembali ke Denpasar pukul 10 pagi. Dan saya bersemangat sekali untuk menyambut petualangan berikutnya dengan teman-teman.
We came back to Denpasar at 10 am. And I was exciting to welcome the next adventure with them.

Sesampainya di rumah, saya bersemangat cari tenda untuk camping berikutnya. Saya menemukan banyak sekali tenda dengan macam-macan merk, ukuran, harga, dan warna di toko online. Saya beli satu yang bermotif army. Merk Matougui.
Arrived at home, I was enthusiastic to discover new tent for the next camp. I found many tents with various brands, sizes, prices, and colours in an online store. I bought one with army motif. Matougui brand.

Gak sabar nih nunggu petualangan berikutnya dengan tenda baru saya!

Can’t wait for the next adventure with my new tent!